A Bozsik stadion, amelyet a Budapest Honvéd FC és a magyar válogatott egykori legendás játékosáról, Bozsik Józsefről neveztek el, a magyar labdarúgás egyik jelképes helyszíne

 

A stadion története több mint száz évre nyúlik vissza, és számos átalakuláson, felújításon és bővítésen ment keresztül, mire elnyerte mai formáját

 

A kezdetek

 

A stadion elődjét, a Kispesti AC első sporttelepét 1913-ban adták át a Sárkány utca végén, ahol a város adományozott egy telket a klubnak. A sporttelepet a kispesti kisiparosok és kereskedők, elsősorban Polacsek Ferenc szállodatulajdonos és Herbacsek Ferenc fakereskedő segítségével építették fel. A létesítményt az ellenfelek „sárkánybarlang” becenéven emlegették.

Az első modernizálási beruházásra 1927-ben került sor, azonban a falelátó és az épületek 1934-ben leégtek1 Molnár József elnöknek köszönhetően azonban ez nem okozott válságot az egyesületnek, sőt még ugyanebben az évben új, a korábbinál lényegesen nagyobb és modernebb tribünt építettek.

1938 január 2-án, vasárnap avatták fel a Kispesti AC új sporttelepét a jelenlegi helyén, a 42-es villamos végállomása mellett. Az új aréna 8.000 néző befogadására volt alkalmas, 5.000 ülő- és 3.000 állóhellyel rendelkezett. Az öltözők már korszerűek voltak, hideg-meleg vizes tisztálkodási lehetőséggel.

1939 február 12-én a tribünt kibővítették, a pályát már gyepszőnyeg borította. Az aznap tartott nemzeti bajnoki labdarúgó-mérkőzésen már egy 15 000 néző befogadására alkalmas stadion várta a szurkolókat.

 

A háború és az újjáépítés

 

A második világháború idején a létesítmény számos károsodást szenvedett. A kispestiek már a háború befejezése előtti utolsó hetekben megkezdték a rekonstrukciós munkálatokat: újrafüvesítettek, a fedett lelátó alapját immáron betonból építették újjá, és a temető melletti részen egy edzőpályát létesítettek.

A felújítást 1955-ben bővítés és átalakítás követte. A pályát 25 000 néző befogadására alakították ki, és villanyvilágítást is szereltek fel.

1957. augusztus 24-én, a Tatabánya ellen 30 000 szurkoló volt a stadionban. Ez azóta is a legmagasabb nézőszám.

 

A Bozsik név

 

1967 május 20-án a Szombathelyi Haladás elleni barátságos labdarúgó-mérkőzésen avatták fel a villanyvilágítást és az új, kibővített tribünt.
A stadion 1986. október 1-je óta viseli a Bozsik nevet, névadója az egykori magyar válogatottsági csúcstartó Bozsik József volt, aki 101 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, és a legendás Aranycsapat tagjaként világhírűvé vált.

Bozsik egész pályafutása alatt a Kispest, illetve a Budapest Honvéd színeiben játszott, és 1962-ben, 38 évesen vonult vissza.

 

A lebontás és az újjáépítés

A lebontás és az újjáépítés

A stadion az évek során elavult és lepusztult, ezért 2017-ben elhatározták, hogy lebontják és egy új, modern arénát építenek a helyére. A lebontás 2018. május 28-án kezdődött, és 2019. január 31-én fejeződött be.

Az új stadiont a Market Építő Zrt. építette, a tervezését a KÖZTI Zrt. végezte. A beruházás keretében egy háromemeletes főépületet építettek meg, ahol a sporttechnológiai területek, a VIP-helyiségek, a gépészeti terasz, valamint a fő kamera- és közvetítő állások kaptak helyet.

A projekt során létrehoztak egy 10 000 négyzetméteres játéktérrel rendelkező arénát fedett lelátókkal, amely 8200 néző befogadására alkalmas. A stadion megfelel az UEFA 3. kategóriás követelményeinek, és alkalmas nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is.

A stadion látványos homlokzatburkolatát az Electraplan Kft. készítette alumínium és acél alapanyagból. A burkolat porszórt bevonattal ellátott, expandált alumínium lemezből készült, ami a legmagasabb szintű nyugati design elvárásoknak is megfelel.

A Bozsik stadion története és az Electraplan Kft

A stadiont 2021. május 8-án adták át, és a Bozsik Aréna nevet kapta. Az első hivatalos mérkőzést 2021. május 15-én játszotta a Budapest Honvéd a Zalaegerszeg ellen, amelyet 2-1-re nyert meg a hazai csapat.

 

Források:1: Bozsik József Stadion – Wikipédia 2: Épület homlokzat gyártás – Electraplan Kft 3: Bozsik Stadion/Aréna építés 2020.08.24-27 – – YouTube 4: Bozsik Aréna