Az üzleti siker eléréséhez és fenntartásához elengedhetetlen egy megbízható és szakértő könyvelő

 

Azonban a könyvelő kiválasztása komoly döntés, amely hosszú távra határozza meg a vállalkozás pénzügyi stabilitását és sikerességét

 

Az ár alapján történő könyvelő választás helyett fontos szempontokat kell figyelembe vennünk. A következőkben bemutatjuk a SukorAdó könyvelőiroda segítségévek, milyen tényezőkre érdemes odafigyelni a könyvelő kiválasztásakor.

A következőkben bemutatjuk a SukorAdó könyvelőiroda segítségévek, milyen tényezőkre érdemes odafigyelni a könyvelő kiválasztásakor.

1. Szakmai képesítés ellenőrzése

 

Az első és legfontosabb szempont a könyvelő szakmai képesítése. Ne bízzunk meg olyan személyeket, akik nem rendelkeznek mérlegképes könyvelői végzettséggel. Ellenőrizzük, hogy az illető szerepel-e a Pénzügyminisztérium mérlegképes könyvelők nyilvántartásában vagy a könyvvizsgálói névjegyzékben. Csak olyan könyvelővel dolgozzunk együtt, aki rendelkezik a szükséges szakmai tudással és tapasztalattal.

 

2. Szerződéssel és számlával dolgozzon

 

Biztosítsuk magunkat írásos szerződéssel és számlával. Ezzel védve leszünk esetleges vitás helyzetekben, és könnyebben érvényesíthetjük jogainkat. A szerződésben pontosan rögzítsük mindkét fél feladatait, elvárásait és a könyvelési díjat. Ezzel megkönnyítjük az együttműködést és elkerülhetjük a félreértéseket.

 

3. Vállaljon felelősséget

 

A könyvelőnek vállalnia kell a munkájával összefüggő felelősséget. Ezért fontos, hogy ellenőrizzük, hogy az illető rendelkezik-e felelősségbiztosítással. Ha esetleg hibát követ el a könyvelő, és ez anyagi kárt okoz a vállalkozásnak, a felelősségbiztosításból fedezhetőek az ebből eredő költségek.

 

4. Vállaljon a könyvelő titoktartást

 

A könyvelőnek szigorúan be kell tartania a titoktartási kötelezettséget. Rendszeresen kezel érzékeny adatokat, ezért fontos, hogy megbízható és diszkrét legyen. Győződjünk meg arról, hogy a könyvelő hajlandó írásban is vállalni a titoktartási kötelezettséget, és ez az elkötelezettség nem csak a szerződés időtartamára, hanem annak lejárta után is érvényes.

 

5. Rendelkezzen felelősségbiztosítással

 

A könyvelő munkája során hibák történhetnek, amelyek anyagi károkat okozhatnak a vállalkozásnak. Ezért fontos, hogy a könyvelő rendelkezzen felelősségbiztosítással. Ha valamilyen hiba miatt a vállalkozásnak büntetést kell fizetnie, a felelősségbiztosítás fedezheti ezeket a költségeket.

 

6. Képviselje a NAV előtt

 

A jó könyvelőnek fel kell tudnia vállalni az ügyféle képviseletét a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) előtt. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a vállalkozásnak szüksége van a könyvelő segítségére egy adóügyi kérdésben vagy egy ellenőrzés során. A könyvelőnek gyorsan és hatékonyan kell tudnia válaszolni a hatóság kérdéseire, és képviselni az ügyfelet.

 

7. Dolgozzon csapatban

 

Az egyedüli könyvelők megbetegedhetnek vagy szabadságra mehetnek, ami problémákat okozhat a könyvelésben. Ezért érdemes olyan könyvelő irodát választani, ahol csapatban dolgoznak. Így biztosítva van a folyamatos és megbízható könyvelés, és mindig van valaki, akivel felvehetjük a kapcsolatot sürgős kérdések vagy problémák esetén.

 

8. Személyes bizalom, szimpatikusság

 

A könyvelés során szoros együttműködés alakul ki a könyvelő és a vállalkozás között. Ezért fontos, hogy a könyvelővel jó kapcsolatot alakítsunk ki, és megbízzunk benne. Érdemes személyesen találkozni a könyvelővel, hogy megismerjük a személyiségét és stílusát. Csak akkor dolgozzunk együtt olyan könyvelővel, akivel jó a kommunikáció és a kapcsolat.

 

9. Legyen naprakész a könyvelő

 

A könyvelés egy olyan terület, ahol folyamatosan változnak a jogszabályok és előírások. Ezért fontos, hogy a könyvelő mindig naprakész legyen a legújabb fejleményekről és változásokról. Kérdezzük meg a könyvelőt, hogy rendszeresen részt vesz-e továbbképzéseken és követi-e az aktuális jogszabályi változásokat.

 

10. Követhető könyvelés

 

A könyvelési folyamatok követhetősége fontos tényező. Kérjünk írásos tájékoztatást a könyvelőtől a cég könyvelésének alakulásáról, és rendszeresen kapjunk tájékoztatást a fontos változásokról. Ha szükséges, kérjünk részletes jelentést a könyvelőtől, hogy pontosan lássuk, hogyan alakulnak a pénzügyi mutatók és milyen intézkedésekre van szükség.

 

11. Könyvelés ára

 

Az ár nem lehet az egyetlen szempont a könyvelő kiválasztásakor, de fontos tényező. Kérjünk árajánlatot több könyvelőtől, és hasonlítsuk össze a díjakat a vállalt munkával. Ügyeljünk arra, hogy az ár arányos legyen a könyvelési tételszámmal, dolgozói létszámmal és egyéb könyvelési tényezőkkel.

 

12. Legyen elérhető a könyvelő

 

Az elérhetőség kulcsfontosságú a könyvelőválasztás során. Győződjünk meg arról, hogy a könyvelő könnyen elérhető, és időben válaszol a kérdéseinkre. Egy jó könyvelő gyorsan és hatékonyan reagál az ügyfél problémáira és kérdéseire, és segít megoldani azokat.

 

Összegzés

 

A könyvelő kiválasztása fontos feladat, amely hosszú távra határozza meg a vállalkozás pénzügyi stabilitását és sikerességét.

Fontos, hogy olyan könyvelőt válasszunk, aki rendelkezik megfelelő szakmai képesítéssel és tapasztalattal, vállalja a felelősséget és tartja a titoktartást. A jó könyvelő naprakész a jogszabályi változásokban, és könnyen elérhető.

Figyeljünk oda az együttműködésre és a személyes bizalomra, és ügyeljünk az ár-arányosságra. Válasszunk olyan könyvelőt, aki csapatban dolgozik, és képes képviselni a vállalkozást a hatóság előtt.